info@yenihuzurplastik.com

Untitled Document

Plastik Geri Dönüşüm


Plastik Geri Dönüşüm

Plastiğin kaynağı; ham petrol, gaz ve kömür olmakla birlikte en çok plastiğin kaynağı olarak petrol rafinerilerinden arta kalan maddeler kullanılır. Dünyada üretilen toplam petrolün yüzde 4'ü plastik üretiminde kullanılmaktadır.
 
Plastiklerin geri dönüşümü konusunda ülkemizde yürütülen farkındalık çalışmaları ile plastiklerin çöpe atıldığı zaman çürümediği, çözünmediği ve doğada bozulmadan uzun yıllar kaldığı, çevremizin, sularımızın ve topraklarımızın kirlenmesine neden olduğu, birçok canlıya zarar verdiği artık toplumumuzun büyük kısmı tarafından bilinmektedir.
 
Sürdürülebilir bir yaşam için GERİ DÖNÜŞÜM
 
Cam, metal, kağıt/karton ve plastik gibi atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülerek üretim sürecine sokulmasına Geri Dönüşüm denir.
 
Geri Dönüşüm süreci her bir atık türü için malzemenin cins ve niteliğine göre farklılık göstermekle birlikte sürecin maksimum fayda sağlaması ve daha kaliteli geri dönüştürülmüş ürünler elde edebilmek için en temel gereklilik, bu atıkların temiz ve türlerine göre ayrılmış olarak biriktirilmesidir. Değerlendirilebilir atıklar, diğer atıklar ile karıştırıldığında kirleneceği için elde edilecek yeni ürünün kalitesi düşük olur. Bu sebeple geri dönüştürülebilir atıklar, diğer atıklardan ayrı ve temiz olarak toplanmalıdır.
 
Geri dönüşümün artıları
 
-          Çevremizin ve doğal kaynaklarımızın korunmasına yardımcı olur.
-          Yeni hammadde ve doğal kaynaktan tasarruf sağlar. Kullanılmış ambalaj gibi değerlendirilebilir atıkların bir hammadde kaynağı olarak kullanılması, yerine kullanıldığı malzeme için tüketilmesi gereken hammaddenin veya doğal kaynağın korunması gibi önemli bir tasarrufu doğurur. Böylelikle, doğal kaynaklarımızın daha verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar.
-          Enerji tasarrufu sağlar. Geri dönüşüm sırasında malzemelere uygulanan fiziksel ve kimyasal işlem sayısı, normal üretim işlemlerine kıyasla daha az olduğundan, geri dönüşüm ile hammadde ve ürün üretilmesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlanır.
-          Atık miktarı önemli ölçüde azalır. Değerlendirilebilir atıkların geri dönüşüme yönlendirilmesi sayesinde çöp sahalarına daha az atık gider.
-          Ekonomiye katkı sağlar. Geri dönüşüm sayesinde hammadde ve doğal kaynakların tükenmesi önlenerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.
 
Plastiğin geri dönüşümünden elde edilen bazı malzemeler:
 
1. Sera örtüsü,
2. Plastik torba,
3. Marley gibi yer döşemelerinde kullanılan plastik yapı malzemeleri,
4. Elyaf ve dolgu malzemesi,
5. Araba yedek parçası,
6. Deterjan şişeleri, çöp kutuları vb.,
7. Yağmur suyu ve atık su boruları,
8. Çeşitli plastik dolgu malzemeleri,
9. Çeşitli plastik oyuncak ve kırtasiye malzemeleri.